День шахтаря, «мовчання ягнят» і «Чорна сотня» в Донецьку. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулий тиждень на окупованих територіях Донбасу завершився помпезним святкуванням Дня шахтаря. Цій події в місцевих ЗМІ було присвячено велику кількість репортажів. Чиновники, переважно прислані Кремлем, які жодного стосунку до вугільної промисловості не мають, вітали гірників і обіцяли їм до свята, якщо не золоті гори, то хоча б погашення багатомісячних боргів із заробітної плати...

День шахтаря зі сльозами на очах

"Інвестори" та "орендарі", яким з "панського плеча" віддали в повне володіння найперспективніші вугільні підприємства Донбасу, розповідали, як з їхнім приходом збільшився вуглевидобуток, скільки грошей вони вклали і скільки ще готові вкласти. «Хочу сказати найголовніше: вся наша робота, вся модернізація, всі інвестиції - ніщо без вас, без вашої праці, без вашої віри в успіх», - розсипалися “вугільні барони” в компліментах шахтарям.   

Не обійшлося і без лицемірного звернення до гірників Донбасу російського диктатора Путіна. «Ми пам'ятаємо і великі заслуги шахтарів-першопрохідців Донбасу і робитимемо все можливе, щоб тут відроджувався вуглевидобуток», - процитували його місцеві ЗМІ, не уточнивши, з чиєї вини вугільна промисловість регіону, починаючи з 2014 року, перебуває в глибокій комі. 

Цей факт як ложку дьогтю, зокрема, визнав Геннадій Ковальчук, який називає себе головою «Донецької профспілки працівників вуглепрому». Напередодні професійного свята гірників він повідомив, що в Донецьку не залишилося жодної шахти, яка видобувала б вугілля. 

«Із серпня припинило видобуток останнє діюче вугільне підприємство на території міста - шахта імені Скочинського, яка переведена в режим водовідливу», - розповів він одному із Z-Телеграм-каналів.  

«Мер» Макіївки Владислав Ключаров теж не зміг зберегти радісний вираз обличчя. «Вугільні підприємства міста не в дуже хорошому стані. У зв'язку з тим, що у нас була мобілізація, евакуація... наші хлопці пішли на захист Батьківщини. Але ми прагнемо, щоб шахти були відновлені», - виступив він перед місцевими журналістами.   

Влада окупованої Луганщини теж визнала, що День шахтаря не для всіх буде святковим днем. Річ у тім, що гірникам, так би мовити, неперспективних вугільних підприємств зарплату не платять уже п'ятий місяць. «Уряд ЛНР» визнав, що заборгованість за квітень-липень становила 1,137 млрд рублів. Нібито «кабінет міністрів» ухвалив «постанову про надання субсидії з бюджету республіки на виплату решти заборгованості із зарплати шахтарям». Окупаційна влада запевнила, що зарахування на зарплатні картки почалося вже з 22 серпня, а до Дня шахтаря всі борги буде погашено. 

Станом на вечір неділі 25 серпня в луганських ЗМІ жодної інформації про те, що обіцянку виконано, немає. Тож у багатьох гірників на святковому столі будуть тільки обіцянки відрядженого з Росії «прем'єр-міністра» Єгора Ковальчука про те, що «найболючіший етап реформи вугільної галузі в ЛНР пройдено».

Наказано замовкнути! 

Тим часом, судячи з усього, Кремль узяв курс на купірування навіть найслабших спроб критикувати «СВО» і те, що відбувається на окупованих територіях України. Так, засновник терористичного батальйону «Восток» Олександр Ходаковський раптово відмовився від подальших публікацій своєї думки на злободенні теми. 

За словами колишнього офіцера СБУ те, що він хотів би донести до читачів свого ТК, недозволено йому як представнику російських силових структур.  

«Час зараз такий, що потрібно бути максимально корисним. Я намагався це робити на двох теренах: служачи Батьківщині в лавах Росгвардіі, куди мене запросили під певні завдання... і спілкуючись із вами за допомогою цього каналу. На жаль, мій стиль цього спілкування побудований на бажанні говорити неприкрито. На жаль, - тому що такий стиль неприйнятний для мене, як чинного керівника в структурі, до якої я маю честь належати», - написав він.

Це протиріччя зрадник Батьківщини вирішив на користь мовчання. «Я дійшов висновку, що наше спілкування ми зможемо продовжити і пізніше... Тимчасово припиняю публікації до «особливого розпорядження», - натякнув він, що команда припинити займатися вільнодумством надійшла згори.

Як повідомлялося раніше, останнім часом Ходаковський дозволяв собі критикувати перебіг проведення «СВО» і правильність стратегії військового командування ЗС РФ, а також обіцяти кадировцям, що «закон один для всіх».

«Чорна сотня» в Донецьку

Минулого тижня Донецьк відвідав засновник видавництва «Чорна сотня» Дмитро Бастраков. Хто пам'ятає історію дореволюційної Росії, погодиться з тим, що так назвати своє підприємство те саме, що в сучасній Німеччині назвати книжкову крамницю «Гестапо». Але, як то кажуть, «як ви судно назвете...». Те, що він розповів місцевим журналістам, цілком відповідає назві його підприємства. Новоспечений чорносотенець не приховував своїх правонаціоналістичних поглядів і прагнення «повернути росіянам законну національну спадщину».  «Російська людина» Бастраков заявив, що «етнічно ми з українцями, білорусами ідентичні абсолютно». У всьому винні різні «національні проекти». Мовляв, Україна відбилася від «імперського російського і радянського національних проєктів» і виродилася в «молоду злу націю».  

«Цей національний проєкт однаково... не буде добудований і не буде життєздатний тому, що він будується на запереченні - на антиросійськості. Такі проєкти довго не живуть. Українська нація може існувати тільки під час війни з Росією. Прибрати це протистояння, і вся їхня ідентичність просто буде не потрібна», - запевняє видавець “Чорної сотні”.

Уже зараз, чомусь упевнений він, жителі України таємно обирають російську культуру. Як приклад він навів популярність бандитського серіалу «Слово пацана» і російської попси.  

«Україна, грубо кажучи, будує свою «залізну завісу» від російської культури, досить просто її зруйнувати, і вони самі виберуть нас», - мріє чорносотенець.

Статті

Країна
13.09.2024
16:15

Зростання цін та гривня: спокій зі знаком питання

Зберігши свою облікову ставку на рівні 13%, Національний банк України сигналізував: до кінця року різкого зростання цін у країні не очікується. А отже, і обвалу гривні.
Країна
12.09.2024
16:21

Україна нарощує виробництво дронів: проблеми та виклики

73% опитаних виробників сектору ОПК не бачать жодних кроків від держави щодо покращення умов ведення оборонного бізнесу в Україні.
Світ
11.09.2024
19:13

Про далекобійні ракети, сучасні винищувачі, дипломатію і трибунал над Путіним і Лавровим. Огляд західних медіа

Західні союзники спочатку опираються закликам надати більш сучасне обладнання, тільки щоб погодитися на багато місяців пізніше. Такий перервний потік давав українським військовим менше часу на інтеграцію складного і потужного озброєння, залишивши...
Всі статті